Uluslararası Aşı Girişimleri Ortaklığı (The Partnership for International Vaccine Initiatives (PIVI)), Küresel Sağlık Görev Gücü'nün (The Task Force for Global Health) temel bir programıdır. Düşük ve orta gelirli ülkelerde sürdürülebilir solunum yolu virüs enfeksiyonlarına yönelik aşılama programları oluşturmak için Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention), Sağlık Bakanlıkları, kurumsal ve diğer ortaklar ile birlikte çalışır.
Uluslararası Aşı Girişimleri Ortaklığı’nın Yeni Analizi Küresel İnfluenza Aşılama Programlarının Pandemiye Hazırlığı Güçlendirdiğini Gösteriyor
Uluslararası Aşı Girişimleri Ortaklığı’nın (PIVI) yeni bir analizi, sağlık çalışanları için mevsimsel influenza aşılama programlarının, küresel pandemi hazırlığını güçlendirmedeki benzersiz değerini ortaya koymaktadır. OPTIONS 2024 Kongresinde (https://pivipartners.org/pivi-on-display-at-2024-options-conference/) sunulan ve ek verilerle birlikte yayınlanacak olan bu analiz, düşük ve orta gelirli ülkelerin COVID-19 pandemisi sırasındaki hazırlığına odaklanmıştır. Araştırmacılar, sağlık çalışanları için influenza aşılama programları bulunan ülkelerin nüfuslarını daha hızlı aşılayabildiklerini, aşı lojistiği ve programı ile ilgili daha az sorun yaşadıklarını, sonuç olarak mevsimsel influenza aşılama programları bulunmayan ülkelere göre daha yüksek aşılama oranlarına ulaştıklarını göstermişlerdir.
Çalışma örneğine, dünyanın tüm bölgelerini temsil edecek şekilde 60 düşük ve orta gelirli ülke dahil edilmiştir. Bunlardan yaklaşık %40'ının COVID-19 salgını öncesinde sağlık çalışanları için mevsimsel influenza aşılama programları bulunmaktaydı.
Bu veriler, mevcut influenza aşılama programlarının bir ülkenin salgın hazırlığını ve aşı dağıtımını çeşitli şekillerde etkilediğini ve artırdığını göstermektedir. Araştırmacılar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmuşlardır.
Aşı uygulamasının zamanında yapılması: İnfluenza aşılama programları olan ülkelerin, küresel aşı tedariğinin ilk aylarında aşılamaya başlama olasılıkları, programı bulunmayan ülkelere göre daha yüksek saptanmıştır. Programı bulunmayan ülkelerde ayrıca aşılamanın geciktiği görülmüştür.
Zaman içerisindeki COVID-19 Aşısı Kapsayıcılığı
Şekil 1. Aşı dağıtımından sonra 12 ay içerisindeki genel nüfus COVID-19 aşısı kapsayıcılığı; kamuya açık veriler (n=60 ülke)
Lojistik ve programa bağlı faktörler: Başarılı bir aşılama programının diğer yönleri arasında tedarik zinciri, mevzuat hazırlıkları, planlama, atık yönetimi, program izleme ve değerlendirme yer alır. Bu durumlarda, influenza aşılama programları bulunan ülkelerin çoğu, COVID-19 aşılama programlarını oluşturmak için mevcut influenza platformlarında yer alan süreçleri ve planları yeniden düzenlemiştir. Dolayısıyla soğuk zincir, nakliye ve mevzuat engelleriyle ilgili daha az sorun ortaya çıktığı görülmüştür.
Aşıların ve aşı kapsayıcılığının kabul edilebilirliği: İnfluenza aşılama programları bulunan ülkelerdeki sağlık çalışanlarının, COVID-19 aşısını kabul etme olasılıkları, aşılamanın etkinliğine ve önemine olan inançları daha yüksek bulunmuştur. Bu ülkelerdeki genel nüfus arasında da aşıya olan talep, genellikle daha yüksek izlenmiştir. Son olarak, daha önce programları bulunan ülkeler, programları bulunmayanlara göre yüksek COVID-19 aşı kapsayıcılığına, daha hızlı ulaşmışlardır. Bir yılın sonunda kapsayıcılık, influenza programları bulunan ülkelerde %17 daha fazla olmuştur.
Bir pandemi sırasında, güçlü aşılama programları, insanları hastaneye yatış ve ölüme karşı korumada kritik öneme sahiptir. Yakında yayınlanacak olan bu veriler, influenza aşılama programlarının, küresel pandemi yanıtını ve genel hazırlılığı iyileştirebileceğini öne süren önceki araştırmalara katkıda bulunmaktadır. İnfluenza aşılama programları, gelecekteki pandemi tehditlerine karşı hazırlığı garantilemek için küresel aşılama kapasitesi açısından kritik öneme sahiptir.
Toplumların Korunması ve Sistemlerin Güçlendirilmesinde İnfluenza Aşılama Programlarının Gücü
İnfluenza aşılama programları, bireyleri korumaktan daha fazlasını sunar; sağlık sistemlerini güçlendirir, pandemiye hazırlığı artırır ve ekonomik istikrar sağlar. Aşılar, influenzaya bağlı hastalıkların ve hastaneye yatışların yükünü azaltarak, toplumların daha sağlıklı, işyerlerinin daha üretken olmasını sağlar. Araştırmalar, bu programların maliyet uygun olduğunu ve halk sağlığı dayanıklılığı için gerekli olduğunu göstermektedir.
İnfluenza programları, sağlık çalışanlarını aşılayarak salgınlar sırasında sağlık hizmetlerinin istikrarlı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olur ve bağışıklama girişimlerine güven oluşturur. Ayrıca pandemilerde hızlı müdahaleye olanak sağlayan kritik altyapının oluşturulmasında rol oynarlar.
İnfluenza aşılama programlarının, küresel sağlık güvenliğindeki hayati rolünü vurgulamak için bu verilerin sağlık çalışanları, politika yapıcılar ve toplum liderleriyle paylaşılması desteklenmelidir.
Yazıların orijinallerine ulaşmak için tıklayınız: